torsdag den 16. august 2012

Hvem sagde ustruktureret?

Ja, jeg erkender det ... jeg er blevet struktureret.
Argh! Hvad skete der lige med den rebelske måde at skrive på? Hvor inspirationen var guddommelig og talentet bare var der? (eller noget ;-))

Jeg ved rent faktisk ikke om det var stressnedbruddet, skriveblokeringen eller bare erkendelsen af årene der bare pulserer af sted, men den rebelske metode har sine omkostninger.
Den har kostet alt for meget på halvfærdige projekter, skrivemæssige frustrationer og plots der bare ikke ville åbenbares.

På et eller andet tidspunkt i mit snart 40 årige liv, er jeg kommet til den erkendelse at det går altså bare ikke længere. Godt hjulpet på vej af Bjarke fra Skrivekrampe.dk. Ikke at han siger jeg er gammel, men fordi han har ret i det med strukturen. ;-)

Ikke nok med at jeg nu laver sceneoversigter inden jeg overhovedet går i gang. Gule post-its over en stor linje med forskellige farver alt efter personer. Tanker om berettermodeller og andre absolut uinspirerende ting.
Nu bruger jeg også forfatterrelaterede programmer. Og er blevet glad for det! Dét var sgu noget af en kamel at sluge, men det er faktisk en god ting.

Jeg har downloadet programmet ywriter. Det er et gratis program, som kan hentes på nettet, og som hjælper én til at holde styr på ikke blot kapitlerne, men også scener, lokationer og karakterer. Det kan bruges til at måle spændingskurver, lave statistik over din produktivitet og så kan det desuden også bruges som indpisker hvis man angiver deadlines etc.

Så meget bruger jeg det nu ikke. Jeg kan ikke finde ud af at skrive direkte i programmet, selv om nogle måske endda vil anbefale det, for her kan man ikke se sideantal. Det jeg gør er at kopiere mine scener ind i projektet efterhånden som jeg får dem skrevet.

Hver scene har så en overskrift og det gør det uhyre nemt at genfinde de informationer, som man ved man har indskrevet et eller andet sted.

Jeg er blevet ret glad for det her stykke værktøj, som jeg har brugt både til Tøjelefanten og nu også London. Jo jo ... man bliver vel klogere med alderen. ;-)2 kommentarer:

 1. Jeg er da glad for at kunne hjælpe, og glæder mig til at høre en masse romaner komme fra dine hænder :D
  God skrivelyst
  Bjarke

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, efter jeg er blevet struktureret har der i hvert fald ikke været så meget slinger i valsen.
   Nu er jeg på roman nr. 2 på mindre end et år, så noget MÅ jo virke. :-)

   Som sagt før ... du har min stemme som guru. :-)

   Slet