fredag den 22. december 2006

Skriveprocesser

Jeg har netop fået en mail. En af de mails som man altid bliver rigtig glade for at modtage. :-)
En læser der er surfet forbi min hjemmeside, og som har læst mit afsnit om skriveprocessen, og har fundet trøst i den.
Det bliver jeg altså rigtig glad for.

Især når ... ja, nu lyder jeg sikkert tudsegammel, men det forhindrer mig jo ikke i at fortsætte. ;-) Da jeg startede med at skrive, havde jeg ikke noget internet. Jeg kendte ingen andre forfattere eller bare folk, der kunne lide at skrive historier for sjov.
Og så er forfattervirket altså en ensom proces. Som grøn amatør har man ingen anden mulighed for at vide hvordan garvede forfattere skriver, med mindre man læser deres skrivebøger.
De er lærerige, sjove og meget anvendelige, men samtidig så er mange af dem også skrevet af forfattere, der arbejder meget struktureret. Hvis der er nogen derude der kender skrivebøger af forfattere, der skriver ustruktureret, så vil jeg meget gerne høre om det.
Men faktisk gik det sådan at hver eneste gang jeg læste en skrivebog om at lave synopsis, scenekort, personbeskrivelser etc. så mistede jeg en smule tillid til det jeg gjorde. Og er der noget man ikke har brug for som ung, grøn amatør, så er det at miste den smule selvtillid som man forsøger at oparbejde.

Nu er det heldigvis sådan at der findes steder på nettet, hvor man kan dele sine oplevelser med andre forfattere. Man kan opbygge netværker og venskaber med andre, og steder hvor man kan udveksle erfaringer med skriveprocesser, forlagsafslag, udgivelser etc. etc.
I den forbindelse kan jeg ikke rose stedet: fyldepennen.dk nok. Her har jeg fundet det hele og især venskaber som jeg slet ikke kan forstå jeg kunne leve foruden før. At kunne dele ens oplevelser og tanker omkring skriveriet, uden at blive anset for at være ”mærkelig” er altså skønt.

Nåh, i forbindelse med den mail jeg fik, gjorde jeg mig faktisk nogle tanker omkring Dronning af blod, som jo er min første rigtige historiske roman. Jeg er af og til blevet spurgt om det dog ikke kræver en masse struktur, og jeg må jo erkende at lidt mere struktur er det jo blevet til.
En historisk roman kræver jo en del research og baggrundsviden. Der er også nogle kronologiske hændelser som naturligvis skal følges. Så min fremgangsmåde her har været en smule anderledes end normalt.
Jeg har lavet en oversigt over hændelser i kronologisk rækkefølge og har nogle filer hvori jeg har beskrevet sæder, skikke, mytologi og andre baggrundsting.
Men der stopper strukturen egentlig også. Mine personer har jeg lært at kende efterhånden som romanen skred frem. Hovedpersonen udviklede sig for mine øjne og først da jeg havde ”lært hende at kende” vidste jeg hvordan hun ville reagere på de ting, som jeg vidste at jeg blev nødt til at udsætte hende for.
Som sædvanlig skrev jeg fuldstændig kronologisk og så kun et kapitel frem ad gangen. Bestemte mig efterhånden for hvilke hændelser der skulle med, det være sig opdigtede eller faktiske.

Jeg håber, at den fremgangsmåde har gjort at mine personer virker levende og forståelige selv om det er 2200 år siden at hun levede. Og det glæder mig enormt at mine betalæsere var af samme mening. Nu må vi så håbe at forlaget mener det samme. :-)

Ellers går bogholderilivet sin vante gang. Årsregnskabet er i fuld gang, så skrivemæssigt står den stadig stille. Efter at have skrevet en novelle til min samling, er jeg dog nu igen begyndt at researche til min bog nr. 2 i min slægtsserie. Jeg håber, at kunne komme i gang når revisionen har pakket deres sydfrugter og draget af sted igen.

Jeg ønsker i hvert fald alle der måtte komme forbi min lille side en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar